Nasimo, uw specialist in natuursteen

Onderhoud Natuursteen

Natuursteen... Meteen onderhouden!

Met het onderhoud van natuursteen begint u onmiddellijk na de plaatsing. Verwijder alle mortel of tegellijm door er enkele keren met een uitgewrongen spons over te gaan. Na het voegen poetst u de vloer, muur of trap enkele keren met water en zeep. Tot de cementsluier volledig weg is. Afhankelijk van de steensoort mag u schoonmaken met zuurhoudende of niet-zuurhoudende reinigingsmiddelen. Een gouden tip: gebruik nooit te veel water voor het onderhoud van uw natuursteen. En hou zand weg. Dat werkt als schuurpapier en beschadigt uw natuursteen.

3 stappen voor een goed onderhoud van natuursteen

1. Natuursteen reinigen

Controleer de eigenschappen van de ondergrond en de mate van verontreinging. De vlekkentabel helpt u bij het kiezen van het geschikte reiningsproduct. Het resultaat is afhankelijk van de dosering, inwerktijd en het gebruik van de juiste hulpmiddelen/machines. Lees de gebruiksaanwijzing van het product goed door en volg de adviezen op om teleurstellingen te voorkomen. Opmerking: hoe donkerder, ruwer of zuigender de ondergrond, hoe meer reiningsmiddel u moet gebruiken.

2. Natuursteen beschermen

Afhankelijk van het type en het oppervlak van uw ondergrond kan deze door een beschermende handeling minder gevoelig worden gemaakt voor vlekken. Hiervoor zijn olie-, was-, acrylaat- of impregneerproducten verkrijgbaar (met of zonder kleurversterker) voor cotto, porcelanato, kunst- en natuursteen, die uw ondergrond beschermen. Behandel tegels en oppervlakken buiten pas dan met een impregneermiddel wanneer andere bouwactiviteiten, zoals egaliseren, opbouw, enz. zijn uitgevoerd.

3. Natuursteen onderhoud

Met de juiste verzorging kunt u jarenlang genieten van uw vloer. Met de juiste reinings- en verzorgingsproducten ziet uw vloer er niet alleen schoner en warmer uit, maar gaat hij ook langer mee. Afhankelijk van de belasting en verontreiniging is het geregeld periodiek reinigen van het oppervlak noodzakelijk.

Onderhoud uw natuursteen regelmatig

Natuursteen gaat een leven lang mee. Met regelmatig onderhoud bent u daar meteen ook 100% zeker van. En ook hier doen een vochtige doek, een uitgewrongen dweil en neutrale zeep wonderen. Onderhoud van natuursteen met schoonmaakproducten? De steensoort bepaalt alles. Poreuze en kalkhoudende stenen zoals marmer, kalksteen en witsteen gruwen van zuurhoudende middelen. Om bij deze natuurstenen vet, vuil en vlekken zoveel mogelijk tegen te gaan, is impregneren de beste oplossing. Laat u het onderhoud van uw natuursteen liever over aan vakmannen? Nasimo geeft u graag tips en advies voor een optimaal onderhoud van uw natuursteen.

Composiet: Onderhoudsvoorschriften Quartz Collection

Verwerkingsadviezen:

Onderhoudsadviezen

Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en neutraal schoonmaakproduct (gebruik in geen geval producten die bleekrniddel of ammoniak bevatten). Gebruik steeds een zuivere spons en doek. Na elke poetsbeurt het werkblad afspoelen met zuiver water. Er zijn specifieke onderhoudsproducten verkrijgbaar voor het dagelijks onderhoud zoals Lithofin MN Easy Clean.

Voor meer hardnekkige vlekken wordt Lithofin MN Vuiloplosser aangeraden. Grondig naspoelen met zuiver water en afdrogen met een propere keukenhanddoek zorgt voor een mooie glans en streeploos resultaat.

Groenten snijden op het werkblad wordt afgeraden, gebruik steeds een snijplank. Zet nooit een hete pot of schotel op het werkblad, gebruik altijd een onderlegger.

Ga nooit zitten of staan op het werkblad.

Wees voorzichtig met krachtige producten zoals ovenreiniger, gootsteenontstopper, bleekwater en antikalkproducten. Indien deze producten per ongeluk op het werkblad terechtkomen, onmiddellijk reinigen, zo niet kan het blad zijn glans verliezen.

Gebruik nooit het restje van het afwaswater om het werkblad te reinigen, zo brengt u een vettige laag aan op het werkblad.

Gebruik zeker geen schuurmiddel, schuurspons of staalwol.

Natuursteen: graniet - witsteen - kalksteen

Als trotse eigenaar van een natuurstenen bevloering wilt u er jarenlang van genieten, daarom is een aangepast en adequaat onderhoud noodzakelijk.

Dat onderhoud begint onmiddellijk na de plaatsing. Het onderhoud start bij de eerste opkuis: een éénmaiige schoonmaakbeurt met een aangepast reinigingsmiddel Lithofin Power-Clean (Vuiloplosser): (opgelet geen zuurhoudend product). Dit mag gebeuren ongeveer 1 week na het opvoegen van de vloer.

Vervolgens dient men de vloer voldoende te iaten uitdrogen. De droogtijd hangt af van de dikte en de vochtigheid van de ondergrond, evenals het soort natuursteen dat u gekozen heeft. Normaal gezien bedraagt die tijd ongeveer 3 maanden: licht vochtig dweilen met toevoeging van een aangepast onderhoudsmiddel dat de poriën van de steen niet afsluit (Lithofin Wash&Clean). Dit product kan dan verder bij elke onderhoudsbeurt gebruikt worden.

Als de vioer volledig droog is, kan men de steen eventueel behandelen in vochtige (bvb badkamer) en vlekgevoelige (bvb keuken) ruimtes met een impregneerrniddei (Lithofin Vlekstop ‘W’).

Wil men het kieuraspect van het materiaalverdonkeren zogenaamde ‘wet-look), raden we Vlekstop ‘+’ aan. (enkel op bepaalde materialen mogelijk).

Om de oppervlakteafwerking (verzoet, gepolijst, satino, sablino, rustico, …) afdoende te beschermen dient men periodiek (1 à 2 x per maand) te behandelen met een glansmilk Lithofin Care-Sheen (Glans&Schoon).

Bij Blauwe Hardsteen en Asian blue dient men het speciale Lithofìn onderhoudsproduct voor Blauwe Steen te gebruiken. Bij veelkleurige leisteen echter kiest men voor een kieurverdieping met Lithofin Kleurverdieper. De andere leisteensoorten kunnen beschermd worden door het gebruik van Lithofin Leisteenolie.

Bij een te erge vervuiling mag een aangepaste (niet-zuurhoudende) reiniger Lithofin Power-Clean (Vuiloplosser) aangewend worden om de vloer te reinigen.